pondelok, 18. apríla 2016

Spaghetti alla carbonara


Zistila som, že tento recept ešte medzi mojimi ostatnými špagetovými receptami chýba, pritom je to absolútna klasika. Jednoduché, rýchle a pritom neskutočne chutné jedlo, kde nechýba slaninka, cesnak, dobrý syr... Ak ste ešte nejedli, určite vyskúšajte :) receptov existuje xy verzií, asi ako aj na boloňské ragú. Postupy sa líšia, uvádzam ten svoj osvedčený.



Potrebujeme:

špagety alebo špagety s dierkou čiže bucatini, pre 4 osoby stačí 350-400 g (pre veľkých hladošov použite rovno celé 500 g balenie :D
cca 200 g pancetty alebo inej prerastanej slaniny (ja mám veľmi rada alpský speck), nakrájanej na kocky
2-3 strúčiky cesnaku
maslo alebo olivový olej
4 žĺtky
cca 100 g strúhaného parmezánu alebo pecorina (alebo mix parmezán+pecorino), dávam aj viac
soľ, čierne korenie

Postup:

1. Dáme variť vodu na cestoviny.

2. Do panvice dáme roztopiť maslo, doň vsypeme na kocky nakrájanú slaninu a strúčiky cesnaku stlačené nožom. Slaninu orestujeme do chrumkava, cesnak vyhodíme a panvicu odstavíme zo sporáka (niekde sa v tejto fáze ešte pridá poldeci bieleho vína a nechá trochu odpariť, ja nedávam).

3. V miske rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim nastrúhaný syr a premiešame.

4. Špagety uvarené al dente precedíme alebo vyberieme dierkovanou naberačkou a hodíme do panvice k slanine (je dobré, keď v nich ostane trocha vody, v ktorej sa varili). Na ne rýchlo nalejeme vyšľahané vajíčka so syrom a premiešavame, až sa špagety vajíčkom úplne obalia. Majú vyzerať krémovo smotanovo, hoci smotana tam v skutočnosti nie je.

5. Ochutíme soľou (ak vôbec treba, lebo veď slanina je slaná, špagety sa varili v osolenej vode, syr je tiež slaný) a nahrubo mletým čiernym korením a okamžite podávame. Môžeme ešte posypať strúhaným parmezánom a ozdobiť petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Dobrú chuť! :)

3 komentáre:

  1. Odpovede
    1. :)) verím... hoci na tej fotke to až tak vábne nevyzerá :D

      Odstrániť
  2. Moje oblíbené jídlo! Taky už jsem hledala recept, ale ta škála postupů mě vždycky odradila, tak jsem ráda, že teď čtu nějaký osvědčený a doporučený:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)