piatok, 13. februára 2015

Rastlinné "mlieka"


Rastlinné nápoje alebo rastlinné mlieka sú zdravšou alternatívou kravského mlieka. Sú vhodné už pre kojencov, napr. ak nechcete dieťaťu variť kašičky z umelého mlieka (čo nie je nič iné len vytunené kravské mlieko) a dajú sa použiť takmer všade ako náhrada kravského mlieka (jasné, že penu na cappuccino z toho neurobíte). Tiež sú vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou a alergiou na bielkovinu kravského mlieka, sú bohaté na vápnik, železo, bielkoviny a iné dôležité látky. Rastlinné mlieka si zvyknem kupovať napr. aj od Alnatury alebo Alpro, ale väčšinou obsahujú ešte rôzne prídavné látky a sú aj dosť drahé, takže prečo si neskúsiť vyrobiť domáce? Nie je to žiadna veda.




Medzi moje obľúbené patria hlavne tieto dve:

Kokosové - 1 šálku kokosu zalejeme 1l (3-4 šálky, závisí od veľkosti šálky) horúcej (nie úplne vriacej) vody. Robievam to tak, aby mi vyšlo množstvo do litrovej sklenenej fľaše na mlieko. Necháme postáť aspoň 3 hodiny, nalejeme do mixéra a mixujeme cca 3 minúty. Mixér môže byť obyčajný, ale lepšie sú typy na prípravu smoothies. Precedíme cez sitko a plátienko, napr. gázu alebo mušelínovú handričku. Mlieko prelejeme do sklenenej fľaše a odložíme do chladničky, spotrebujeme do 3-4 dní. Na kokosovom mlieku sa na povrchu oddelí vrstva kokosového oleja, niečo ako smotana, ktorú môžeme odobrať a využiť pri varení. Vyzerá to trochu nevzhľadne, asi ako skysnuté mlieko, ale na chuti to ničomu nevadí a pri ohriatí sa znova rozpustí.

Mandľové - najlepšie je začať s prípravou večer. 1 šálku (vychádza to na jedno 200 g balenie) mandlí aj so šupkou jemne orestujeme na panvici. Restovanie môžeme vynechať, ale verte mi, chuť mlieka je oveľa lepšia keď je cítiť po pražených mandliach. Mandle zalejeme studenou vodou (na množstve nezáleží, túto vodu aj tak vylejeme) a necháme postáť do rána. Vodu zlejeme, nalejeme 1l čistej studenej vody a mixujeme rovnako ako kokosové mlieko. Precedíme a takisto môžeme uchovať v chladničke v sklenenej fľaši.

Mlieka si môžete osladiť napr. datľovým sirupom, ochutiť vanilkou, fantázii sa medze nekladú :) Podobným spôsobom je možné pripraviť mlieko ovsené, ryžové, makové, lieskovoorieškové...

Dobrú chuť! :)


2 komentáre:

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)