piatok 11. apríla 2014

Spaghetti alla puttanesca


Predstavím vám ďalšie zo svojich obľúbených jedál, ktoré máte hotové za 15 minút, takže je vhodné ako rýchly obed alebo večera, zároveň je veľmi chutné a aj vyzerá pekne na tanieri :) Výraz "alla puttanesca" znamená niečo ako "z bordelu" :D pretože puttana je po taliansky slušne povedané ľahká žena. A toto jedlo je pikantné, rýchle a ľahké - takže asi takto nejako vznikol názov :))



K príprave potrebujeme (pre 2 osoby):

olivový olej
3-4 strúčiky cesnaku
ančovičky v oleji
chilli papričku alebo chilli vločky či korenie (napr. kajenské)
olivy - najlepšie tmavé, ale môžu byť aj zelené
kapary
1 konzervu paradajok (tie alberťácke na foto nič moc teda) alebo čerstvé olúpané a nakrájané paradajky
petržlenová vňať, bazalka
soľ, čierne korenie
špagety



Postup:

1. Najskôr dáme variť vodu na špagety.

2. Zo 2-3 ančovičky nakrájame - nebojte sa ich, síce sú to malé rybičky, ale nebude ich v jedle cítiť, dodajú mu akurát správny slaný šmrnc. Cesnak nakrájame na plátky alebo prelisujeme a spolu s ančovičkami a nakrájanou chilli papričkou alebo chilli korením orestujeme na panvici (pozor, aby sa cesnak nespálil, bol by horký). Ak nemáte radi chilli, môžete ho vynechať, ale potom to už nebude puttanesca :D Takže určite odporúčam aspoň trošičku.




3. Zalejeme paradajkami. Pridáme olivy a kapary. Varíme cca 10 minút, kým sa odparí voda z paradajok a omáčka sa zredukuje.





4. Medzitým si uvaríme špagety al dente, scedíme, vrátime do hrnca, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame. Omáčku nakoniec podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením - soliť ani netreba, pretože ančovičky, olivy aj kapary sú dosť slané samé osebe. Pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, alebo čerstvú bazalku, prípadne oboje :)

5. Servírovať môžeme buď zvlášť špagety a na to pár lyžíc omáčky, alebo všetko spolu zmiešame a hneď podávame.

Dobrú chuť! :)



25 komentárov:

  1. Jéžiš, takové chutě jsi mi udělala! :D Já špagety přímo zbožňuju v jakémkoliv stavu a tenhle recept určitě vyzkouším! Děkuji za tip!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)) aj ja ich zbožňujem, na všetky možné spôsoby :) nemáš začo, určite skús a daj vedieť, ako to dopadlo :)

      Odstrániť
  2. Ou maj gad!!! Margi toto jako před obědem??? Bože, já snad zblajznu monitor i s klávesnicí...!! Špagety totiž miluju úplně nejvíc ze všech těstovin a tyhle z bordelu vypadají úchvatně....jen jsem je ještě nezkoušela s ančovičkama a kapary - to musím vyzkoušet, Uááá a rychle musím splašit nějaké jídlo - když koukám na Tvoje nádherné fotky, tak žaludek úplně vyvádí.:-D Díky za inspiraci, už fakt nevím chvílema co vařit a "nudle" to jistí vždycky !-). Krásný víkend!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sorry Marci :D to vieš, ja som doma, tak keď to na mňa príde, môžem hneď letieť do kuchyne :D To je inak sranda, aj ja mám najradšej zo všetkých cestovín špagety, pritom základ na všetky je rovnaký, ale špagetám sa nič nevyrovná. Ja tiež stále hľadám inšpirácie, a určite budem pridávať ďalšie špagetové recepty, lebo tie sa mi nikdy neprejedia :) aj tebe krásny víkend :)

      Odstrániť
  3. Ooooo mňam, to vyzerá veľmi lákavo, navyše by som to zvládla pripraviť aj na internáte, takže super! Tuším už viem čo budem zajtra variť :-) Vďaka za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné Zuzi, zvládneš v pohode, špagety sú vďačné intrákové jedlo :) Nemáš začo :)

      Odstrániť
  4. Vyzerajú skvele, Leni a špagety tiež môžem na všetky spôsoby. U nás najviac letia Bolognese a Carbonara, ale tieto musia byť tiež úžasné. Tak asi ďalší recept od Teba, ktorý niekedy vyskúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tak Juli, bolognese a carbonara aj o 2 v noci kľudne :D Ale stále vymýšľam aj nové chute, lebo cestoviny som schopná jesť x-krát do týždňa, tak aby sme nejedli dookola to isté. Skús, budem rada :)

      Odstrániť
  5. hehe Lenka ten nazov špagiet sami pači nevedela som čo to znamena tak teraz už viem, chcela by som vedieť taliansky jazyk pár krát som tam bola a maju naozaj peknú kultúru a pestrú kuchyňu, ale každopadne milujem všetky druhy cestovin a na všetky sposoby:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. absolutne som nevedela čo su to ančovičky bála som sa vždy že su to nejaké potvory ale rybyčky mi nevadia :))

      Odstrániť
    2. Tak vidíš Romi, aspoň si sa niečo nové naučila, v Taliansku je vždy dobré vedieť, čo znamená puttana :D a cestoviny sú jasné že mňam :)
      Áno,ančovičky sú ako menšie sardinky, naložené v oleji a veľmi slané. Bývajú v takých malinkých fľaštičkách.

      Odstrániť
  6. najlepsie paradajky v konzerve su podla mna Tesco Finest Cherry Tomatoes :) recept vyzera uzasne a navyse su v nom ingrediencie, ktore 99% casu mame doma, takze urco vyskusam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám najradšej Valfrutta, alebo potom nejaké v skle. Ale skúsim pozrieť tie Tesco, keď vravíš :) Veru veru, aj u nás doma sa tieto ingrediencie väčšinou vyskytujú :)

      Odstrániť
  7. vyzerá to skvele ! :) ja mám najradšej špagety len s olivami a syrom :) dobrú chuť prajem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Olivy a syr sú dobré ingredience, a ešte cesnak :) mňam :))

      Odstrániť
  8. Tak som tu. Hladná ako vĺčik a pripravená dať tomuto výbornému jedlu (pripravenému presne podľa mojej chuti:) minimálne tri srdiečkové razítka.;-)) Ale myslím, že prihodím aj jednu kvetinku, vyzerá to totiž fantasticky mňamisticky!:-) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ooooo ďakujem ďakujem, teeeda, až 3 srdiečka+kvetinka, no to je teda pocta, budem sa červenať :D

      Odstrániť
  9. Takové rychlovky mám ráda, díky za recept:-)
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niet začo, rýchlovky sú naj, určite budem pridávať ďalšie :)

      Odstrániť
  10. Dakujem za recept, boli vyborne! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jee, tak to je super komentár, veľmi si ma potešila :)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)