utorok, 7. mája 2013

Zemiakový šalát s avokádom


Aj vy máte radi zemiakový šalát? Ja veľmi. Na Vianoce ku kaprovi si ani inú prílohu neviem predstaviť. Tento recept je na oveľa netradičnejší šalát. Keďže doma máme zemiaky, ktoré je už potrebné spracovať, lebo začínajú klíčiť a v chladničke sa našli dve zrelé avokáda, vytvorila som tento šalát. Chutil vynikajúco! Môžete ho jesť len tak sám osebe, alebo ako prílohu k mäsu. A pokojne si môžete nejakú ingredienciu pridať (olivy, kapary, sušené paradajky, rukolu, grilované kuracie mäso, údeného lososa...), alebo ubrať, je to len o vašej fantázii a dostupných surovinách :)




Potrebujeme:

2 zrelé avokáda
10 menších zemiakov
4 paradajky, alebo niekoľko cherry paradajok
1 červenú papriku
2 stonky petržlenovej vňate
1 paličku stopkatého zeleru
zväzok pažítky alebo zelenej cibuľky
1 väčší strúčik cesnaku
štavu z 1 malého alebo 1/2 veľkého citróna
soľ, mleté čierne korenie



Postup:

1. Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, nakrájame na kocky a nasypeme do misy. Paradajky sparíme v horúcej vode, olúpeme, tiež nakrájame na kocky a pridáme k zemiakom. Niekto vyberá semienka, mne je to ľúto :) Cherry paradajky stačí rozrezať na polovičky, netreba ich lúpať.

2. Papriku rozrežeme, vydlabeme a dáme na 10-15 minút pod gril šupkou hore. Šupky sa musia až spáliť, potom ich stiahneme, papriky nakrájame a pridáme do misy k zemiakom a paradajkám.

2. Avokáda olúpeme, rozrežeme a vyberieme kôstky. 1 avokádo nakrájame na kocky a pridáme do misy, druhé avokádo dáme do mixéra. Polovicu petržlenovej vňate a pažítky nakrájame a pridáme do misy, druhú polovicu dáme do mixéra.

3. Avokádo v mixéri rozmixujeme s pažítkou, petržlenovou vňaťou, strúčikom cesnaku, citrónovou šťavou, osolíme a môžeme okoreniť mletým čiernym korením. Túto zmes máme namiesto majonézy :) Je možné k nej pridať biely jogurt.

4. "Majonézu" pridáme do misy k ostatným ingredienciám, môžeme pridať nakrájaný stopkatý zeler, prípadne nejaké bylinky na dochutenie.




Dobrú chuť! :)


3 komentáre:

  1. Super recept, vdaka za tip :) Avokado mam velmi rada, ale neodvazujem sa ho velmi casto pouzivat vo vareni, lebo som nepoznala vhodne recepty. Ale tento vyzera, ze by stal za vyskusanie :)

    Tina z Make up Addict

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem, určite stojí za vyskúšanie :) tiež mám rada maslovú chuť avokáda, hlavne v šalátoch, ale aj jednoducho roztlačené s cesnakom na hrianke je super :)

      Odstrániť
  2. mnam tak to vypada vyborne, avokadu miluju:))
    mimochodem zvu te ke mne na giveaway o kozenou crossbody kabelku:)
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)