nedeľa, 19. mája 2013

Torta s vanilkovou plnkou a jahodovou polevou


Cez víkend mal môj partner narodeniny, tak som mu chcela urobiť radosť tortou. Keďže na otázku, aký zákusok by si želal, som dostala (očakávanú) odpoveď - iba obyčajnú buchtu z piškótového cesta s maslovým krémom, ovocím a želatínou, malo to byť niečo na ten spôsob a vyšlo to :). Podaril sa mi krásne nadýchaný piškótový korpus a v chladničke som mala ešte posledné mrazené jahody z minulého leta, tak padli za obeť. Urobili sme si krásne raňajky na slnkom zaliatom balkóne s tortičkou a ľadovou kávou :) V priebehu pečenia mi vôbec nenapadlo fotiť, tak som odfotila aspoň výsledok :)

Update: Keďže pôvodné fotky mi drahý Google+ vymazal, fotky sú z torty inej, vyššej, robenej z dvojitej dávky krému a korpus bol z 9 vajec.



Potrebujeme:

korpus:
6 vajec
5,5 lyžíc trstinového alebo kokosového cukru
1 vanilkový/vanilínový cukor a/alebo vanilkový extrakt
citrónová kôra a 1-2 lyžice citrónovej šťavy
6 lyžíc hladkej špaldovej múky (dávam aj polohrubú a výsledok rovnaký)
2 lyžičky vínneho kameňa
štipka soli

plnka:
1 maslo
1 vanilkový puding, napr. Dr. Oetker
1/2 l mlieka, môže byť aj rastlinné, napr. ryžové alebo mandľové
3 lyžice trstinového cukru
vanilkový extrakt, prípadne vanilkový lusk alebo pasta

poleva:
cca 400 g jahôd
1-2 lyžice cukru
4 plátky želatíny


Postup:

1. Najskôr si pripravíme tortovú formu: jemne ju vymažeme maslom alebo olejom a vyložíme vystrihnutým papierom na pečenie. Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov.

2. Pripravíme si piškótový korpus, ktorého základom je taký počet lyžíc cukru a múky, ako použijeme vajec. Na 22 cm formu stačí 6 vajec, ak chceme vyšší korpus alebo máme formu s väčším priemerom, treba dať 9-10 vajec. Lyžice dávame kopcovité, ale nie úplné hory :) Žĺtky oddelíme od bielkov, zmiešame ich s cukrom (trstinový+vanilkový) a vyšľaháme do hustej peny. Pridáme k nim citrónovú kôru a šťavu + múku + prášok do pečiva a znovu vyšľaháme. Nakoniec už len jemne rukou vmiešame sneh z bielkov, ktoré sme vyšľahali do tuha so štipkou soli. Vlejeme do formy a pečieme pri 175°C cca 30 minút, skontrolujeme špajdľou. Rúru minimálne 15 minút (najlepšie vôbec) neotvárame, inak korpus spľasne!

3.  Po upečení formu vyberieme z rúry, necháme chvíľu chladnúť na mriežke, potom ju zložíme, stiahneme papier a korpus necháme na mriežke dochladnúť.

4. Plnku pripravíme z vanilkového pudingu, ktorý uvaríme s pol litrom mlieka, 3 lyžicami cukru a vanilkovým extraktom. Ak chceme plnku extra vanilkovú, môžeme pridať aj vnútro z vanilkového lusku alebo vanilkovú pastu. Puding necháme dobre vychladnúť a zmiešame ho s celým maslom, ktoré si vyšľaháme osobitne v miske. Puding a maslo musia mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezdrcol (ale aj zdrcnutý sa dá jesť :))

5. Korpus 2x rozrežeme, čiže získame 3 časti, spodnú a prostrednú časť natrieme ríbezľovým lekvárom (fajn je aj višňový alebo jahodový) a na každú rozotrieme tretinu krému, priklopíme vrchnú časť a celú tortu rovnomerne potrieme zvyšnou tretinou krému. Boky môžeme posypať mletými alebo plátkovými mandľami.

6. Na vrch poukladáme jahody (ak máme mrazené, musia sa úplne rozmraziť a poriadne odkvapkať). Časť jahôd rozmixujeme s cca 1 lyžicou cukru, ak sú veľmi husté môžeme pridať trochu vody alebo vodu z roztopených jahôd, zohrejeme ich, odstavíme a vmiešame 4 plátky vopred napučanej želatíny. Miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nalejeme na vrch torty, tak, aby po bokoch poleva rovnomerne stekala. Dáme stuhnúť do chladničky. Torta sa dá variovať aj s iným ovocím, vynikajúca je napr. s malinami alebo čučoriedkami, môžu sa dať aj dovnútra na krém.





Dobrú chuť! :)


2 komentáre:

  1. vyzerá veľmi chutne a sviežo:)
    Všetko najlepšie k narodeninám tvojmu drahému:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne taká je, chutná a svieža :) a že ďakuje :)

      Odstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)