štvrtok 4. apríla 2013

Lotrinský slaninový koláč - quiche lorraine


Slané koláče mám rada. Robievam ich s rôznymi náplňami, napríklad so špenátom, brokolicou, sušenými paradajkami, klobáskou, lososom... Ale lotrinský quiche je proste klasika, ktorá svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou nadchne každého. Teda každého, kto má rád slaninku :) Toto nie je ani náhodou vegetariánsky recept.







Potrebujeme:

Na cesto:

250 g hladkej múky (môže byť aj celozrnná)
100 g masla
lyžicu vody alebo mlieka
trochu soli
1 vajce

Všetky ingrediencie čo najrýchlejšie zmiešame na hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme cca pol hodiny vychladiť v chladničke.

Okrúhlu koláčovú formu vystelieme papierom na pečenie, ktorý sme vystrihli tak, aby sedel na celé dno formy. Cesto vyvaľkáme, valčekom ho prenesieme do formy, dobre uťapkáme a prebytočné kraje odstránime. Ďalší kruh z papiera na pečenie položíme na cesto, vysypeme suchou fazuľou a dáme piecť na 20 minút pri 160°C.

Na náplň:

200 g kvalitnej prerastanej slaniny
3 dl smotany na varenie alebo šľahačkovej
3 vajcia
nastrúhaný syr typu ementál, gruyere cca 100 g
2 cibule, môže byť aj 1 pór
čierne korenie, prípadne kajenské korenie
soľ
muškátový oriešok

Slaninu nakrájame na menšie kúsky, opražíme na panvici, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór a spolu opečieme. Zmes vysypeme na upečené cesto. Vajcia rozšľaháme so smotanou, osolíme, okoreníme, nakoniec prisypeme strúhaný syr a týmto zalejeme slaninovú zmes. Pečieme cca 35-40 minút pri 180°C. Podávame teplý, ale chutný je aj studený.

Dobrú chuť! :)

6 komentárov:

  1. Ten vyzerá krásne. Pečieš každý deň? no wowky:)) pošli aj nám:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. a to som si myslela, že som najedená, normálne mám slintačku z tohto obrázku:) tuším to hneď cez víkend urobím:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. každý deň nie, to by som už mala 200 kg a musela by som ísť do Extreme Makeover, ale dosť často :) na najbližšie stretko niečo donesiem :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár, veľmi sa z nich teším :)